Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Ρέθεμνος Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Μαντιναδοκουβέντες
Επιμέλεια: Γιώργης Σηφάκης (Σημισακογιώργης)
Ήρθε επιτέλους ο χειμώνας να μας θυμίσει ότι όσο κι αν άλλαξαν οι καιροί ακόμη στην Κρήτη χιονίζει και πολύ μάλιστα. Θα πει κάποιος αν αυτό είναι καλό ή φέρνει καταστροφές. Φυσικά είναι καλό όσο κι αν υποφέρουν κάποιοι από τις δύσκολες συνθήκες μετακίνησης που αντιμετωπίζουν ή την έλλειψη πετρελαίου κλπ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το χιόνι λιώνοντας μπαίνει σιγά-σιγά στον υδροφόρο ορίζοντα και δεν κινδυνεύουμε από λειψυδρία το καλοκαίρι, είναι ό,τι καλύτερο. Θυμήθηκα μάλιστα την παλιά μαντινάδα
«Λιώνει το χιόνι στσι κορφές, μα λιώνει αγάλι αγάλι
κι εγώ ’λιωσα μονημερίς για τα δικά σου κάλλη»
ένα πολύ όμορφο μυθιστόρημα κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και δεν μπορώ να μη τον σχολιάσω, όχι για να του κάνω διαφήμιση αλλά για να σας προτείνω έναν τρόπο να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να ταξιδέψετε αρκετά χρόνια πίσω. Πρόκειται για το βιβλίο του Νίκου Ντακάκη «Η Αδελφότης των Στεναγμών» που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Πολλές φορές η ζωή παίζει παιχνίδια και σκαρώνει ιστορίες που δεν μπορεί να φανταστεί η μεγαλύτερη φαντασία του ανθρώπου. Αυτό θα καταλάβει όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο του Νίκου Ντακάκη που είμαι σίγουρος ότι θα τον συναρπάσει και δεν θα θέλει να το αφήσει από τα χέρια του μέχρι να φτάσει στο τέλος. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Ρέθυμνο και στα Χανιά είναι δε γραμμένη σε πολύ κατανοητή γλώσσα με μοναδικές εικόνες που όπως είπα σε μεταφέρουν στην όμορφη εποχή του μεσοπολέμου αλλά και ορισμένες δεκαετίες αργότερα. Ο συγγραφέας καταφέρνει να αγγίξει την ψυχή του αναγνώστη με τον γλαφυρό τρόπο γραψίματος, πράγμα πολύ σημαντικό την σημερινή εποχή.
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες διότι δεν θέλω να στερήσω την αγωνία από τον αναγνώστη. Θα πω μόνο ότι πρωταγωνιστές στην όμορφη αυτή αληθινή ιστορία που έχει εμπλουτιστεί με τη μοναδική φαντασία του Νίκου Ντακάκη, είναι δυο νέοι που αγαπιούνται και λίγο πριν τον γάμο τους ο πατέρας του νεαρού ανακοινώνει στην κοπέλα ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό διότι είναι αδέλφια. Αυτό το τρομερό μυστικό πέφτει σαν κεραυνός πάνω της και την παραλύει. Είναι δυνατόν; Τόσο άδικη είναι η μοίρα της; Από το σημείο αυτό διαδραματίζονται άλλες καταστάσεις που ανατρέπουν την κατάληξη και δίνουν ένα άλλο αποτέλεσμα.
Αξίζει, λοιπόν, της προσοχής μας διότι θα νιώσουμε μια αγαλλίαση διαβάζοντάς το και θα ταξιδέψουμε με το καράβι της φαντασίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: